Monday, February 18, 2019

Er mobilnettet samfunnskritisk teknologi?


Diskusjonen går høyt i dagens medier vedrørende bruk av Kinesiske Huawei i vårt fremtidige 5G mobilnett. Dette er bra, men dessverre er argumentasjonene svake og til dels feilaktige fordi diskusjonen rundt valget av vår samfunnskritiske 5G mobilteknologi ikke settes inn i et korrekt historisk og sikkerhetsmessige perspektiv. La meg ta det historiske først. Det første mobilnettet ble etablert 1981 og var en ren Nordisk innovasjon, nemlig Nordic Mobile Telephone 450 (NMT 450). Dette var et resultat av et samarbeid mellom de Nordiske teleselskapene. Neste versjon, NMT 900 var naturlig nok også Nordisk. Deretter fulgte første forsøket på et globalt system kalt Global System for Mobile communication, bedre kjent som GSM. GSM ble en Europeisk standard, basert på en Norsk oppfinnelse og drevet frem av de Nordiske teleselskapene, inklusive de Nordiske leverandørselskapene Ericsson og Nokia som også var leverandører av NMT 450/900 teknologi. Nå fulgte 3G, 3G/UMTS, 4G og nå sist 5G.
Per i dag har vi 3 store globale leverandører av mobilnett teknologi, nemlig Nokia, Ericsson og Huawei. Sistnevnte er en nykommer å regne. Huawei var etablert i 1987 som en del av det Kinesiske forsvaret. Deres teknologi var basert på «reverse engineering», det vil si kopiering av teknologi som allerede var utviklet i Vesten. Gradvis har Huawei forsøkt å frigjøre seg fra den Kinesiske statens kontroll, men med dagens Kinesiske lovverk så kan Huawei pålegges å samle inn data fra sine nettverk. Den Afrikanske unionen har fått merke nettopp dette da Huawei samlet inn data i en tiårsperiode fra alle aktiviteter i Den afrikanske Unions hovedkvarter.
Nylig kunne vi lese en kommentar i DN hvor konklusjonen var at vi nærmest var henvist til å velge mellom to onder, enten Kinesisk eller Amerikansk teknologi. Dette er feil, vi kan velge begge de to leverandørene som vi har levd med siden NMT 450 og som er de eneste globale leverandørene som har vært i toppen globalt helt siden det første mobile nettverket ble etablert i 1981.
Hva så med sikkerhetsrisikoen? Kan vi stole på våre to naboland? PST har gått høyt ut på banen og advart mot Kinesisk teknologi. Dette er bra, men sannsynligvis ikke nok ettersom finans- og eksport-markedet i Norge, les lakseindustrien, kommer til å bli straffet dersom vi utestenger Huawei og derfor vil regjeringen bli satt under press for å bøye av. I så fall blir det helt fatalt for Norge. Vi er allerede et samfunn hvor mobilteknologien er altomfattende. Fremtiden med selvkjørende biler og «Internet of Things» (IoT) vil med 5G gjøre mobilnettet enda mer samfunnskritisk. Så la det være klart, det hjelper ikke om vi krypterer kommunikasjonen dersom den blir utilgjengelig (shutdown) og det hjelper lite om vi blander utstyr fra mer enn en leverandør så lenge den ene leverandøren har tilgang til data som kan sendes «hjem» og det er tilfeldigvis din bil som passerer denne basestasjonen, det hjelper ikke at utstyret testes før installasjon fordi alle oppdateringene også må testes hver eneste gang de legges inn. Vi kan bygge et fullt ut redundant (duplisert) nettverk slik at tilgjengeligheten opprettholdes dersom Huawei tar ned sine basestasjoner, det blir dyrt og meningsløst ettersom så lenge de er i vårt mobile nettverk så kan et kommunistisk diktatur tappe våre data og true vår samfunnssikkerhet. Vårt nasjonale teleselskap må pålegges å ikke velge Kinesisk samfunnskritisk teknologi. For å sitere en av våre politikere, sikkerhet trumfer pris!

No comments:

Løgner og arsenikk

Fra i dag kan boka kjøpes i hvilken som helst bokhandel og bokhandel på nett: